Saveti za kupovinu nekretnina

Saveti za kupovinu nekretnina

Saveti za kupovinu nekretnine na Zlatiboru

Zlatibor je jedna od naših najposećenijih planina, kako od strane domaćih turista, tako i turista širom Evrope i sveta. Bez obzira na godišnje doba, on svojim posetiocima, pruža brojne mogućnosti za odmor i relaksaciju. Predstavlja pravi izbor kako za roditelje sa decom, tako i za stariju populaciju.

Kupovina nekretnina na Zlatiboru izbor je velikog broja ljudi da li zbog uživanja u čarima ove prelepe planine ili zbog mogućnosti dobre zarade.

Međutim pre nego što se odlučite za ovaj korak neophodno je da budete dobro pripremljeni. Kupovina nekretnine iako jedan od najsrećnijih trenutaka, često zna da bude i veoma stresan. Evo nekoliko stvari koje biste trebali da proverite pre nego što se odlučite za kupovinu nekretnine na Zlatiboru.

Definišite sa koliko novca raspolažete

Prva stvar koju biste trebalo da uradite pre nego što se upustite u traženje nekretnine jeste da definišete sa kojom količinom novca raspolažete. U Srbiji većina građana kupuje stan na kredit. To često zna da se zakomplikuje zbog brojne dokumentarcije koja je potrebna da se dostavi. Iz tog razloga, mi smo se potrudili da vam olakšamo taj posao. S obzirom da izgradnju našeg kompleksa prati banka, omogućili smo našim klijentima da stanove kupe putem stambenih kredita, uz već obezbeđenu projektnu dokumentaciju.

Sva potrebna dokumentacija za nekretninu se već nalazi u banci i nemate obavezu da je prikupljate sami. S druge strane, ukoliko kupuje stan za keš iznos možete platiti odjednom ili po već ugovorenim ratama, u zavisnosti od vaših mogućnosti.

Da li je nekretnina uknjižena?

Ono što je svakako najbitnije da proverite pre nego što se odlučite za kupovinu nekretnine na Zlatiboru jeste da li je ona uknjižena. Sve podatke o nekretnini možete proveriti u katastru nepokretnosti. U njemu možete proveriti da li postoje dodatna opterećenja na nepokretnost, kao i to ko je vlasnik. Najlakši način da to uradite je online, tako što ćete otići na internet servis Republičkog geodetskog zavoda https://katastar.rgz.gov.rs/eKatastarPublic/PublicAccess.aspx.

Podaci koje morate znati prilikom provere su:

 • ime opštine
 • ime katastarske opštine i broj katastarske parcele
 • ili adresu i kućni broj nepokretnosti koju želite da proverite.

Kupovina nekretnine u izgradnji da ili ne?

Kupovinom stana u izgradni dobijate priliku da uštedite dosta novca, a da pritom dobijete potpuno novi stan. Međutim, postoje određeni koraci koje biste trebali preduzeti pre same kupovine.

 1. Provera podataka o samom objektu kao i provera imovinsko-pravne dokumentacije ( da li postoji pravosnažno rešenje o izdavanju odobrenja za izgradnju pomenutog objekta..)
 2. Proverite da li je investitor registrovan u Agenciji za privredne registre ili u Privrednoj komori Srbije. Pored toga, dobro je proveriti da li mu je račun bio u blokadi, da li su porezi izmireni..
 3. Proverite da li je investitor vlasnik zemljišta na kojem se objekat gradi, kao i da li poseduje građevinsku dozvolu.
 4. Prikupite dodatne informacije o investitoru proverom ranijih radova (da li je poštovao rokove, kakav je kvalitet gradnje i sl.)

Odabir lokacije

Odabir lokacije na kojoj planirate da kupite nekretninu zavisi od nekoliko faktora. Za početak, ukoliko planirate da iznajmljujete apartman na Zlatiboru potencijalne kupce će interesovati koliko je on udaljen od centra i ski staze, kao i da li se u blizini nalaze prodavnice i apoteke. Turisti često biraju centar kao svoj izbor prilikom biranja smeštaja, tako da je kupovina apartmana u centru Zlatibora investicija koja će se brzo isplatiti.

S druge strane, ukoliko kupujete stan na Zlatiboru prvenstveno za vaše potrebe onda sama lokacija zavisi od vaših afinteta, odnosno da li vam više odgovara centar gde su veće gužve, noćni provodi ili ipak periferija gde ćete moći da uživate u mirnijoj atmosferi ove prelepe planine.

Stara ili nova gradnja ?

Večita dilema svih onih koji žele da kupe stan ili da ga iznajme- da li kupiti stan u staroj ili novoj gradnji? Odgovor na ovo pitanje nije ni malo lak. Oduvek su postojale predrasude da stanovi u novoj gradnji nisu izgrađeni po standardima kvaliteta, što nije tačno. Isto tako, postoje situacije u kojima stan u staroj gradnji može biti bolji nego u novoj. Brojni su faktori koji utiču na sam kvalitet gradnje. Treba izdvojiti nekoliko prednosti, koje vam mogu pomoći prilikom procesa odlučivanja.

Prednosti stare gradnje su:

 1. Niža cena
 2. Sređena dokumentacija
 3. Planski odrađeni projekti
 4. Lokacija-obično su blizu važnih saobraćajnica

S druge strane, novovogradnja nudi svoje prednosti:

 1. Ne mora da se renovira- stan je odmah useljiv i ne morate da angažujete radnike
 2. Uglavnom su energetski efikasniji- imaju dobru termoizolaciju, hidroizolaciju i izolaciju od buke
 3. Kvadrati su bolje iskorišćeni
 4. Nove instalacije
 5. Uglavnom se nalaze na mestima gde se u bliskoj okolini nalaze vrtići, škole, prodavnice..
 6. Mali troškovi održavanja zgrade


sr_RSSRB